Gaps in Resume/Resume không đầy đủ

Discussion in 'Career Management (Leaving or Continuing Academe)' started by AcidBurn, Oct 30, 2009.

 1. AcidBurn

  AcidBurn Thèm thuồng

  Hi các bác,
  Em vừa tốt nghiệp Msc hè vừa rồi, đang làm tiếp PhD. Hồi kì cuối master em cũng submit vài application đến vài nơi xin job, nói chung cũng không hi vọng gì, ai ngờ đầu tháng 10 vừa rồi nó gọi đi phỏng vấn, thế nào lại được offer. Nếu em accept thì em sẽ drop out cuối kì này và bắt đầu làm việc vào tháng 1 năm tới. Salary & benefit cũng khá.

  Nhưng có vài vấn đề thế này, hồi đó em chỉ khai là em chuẩn bị tốt nghiệp Master thôi, và không có ý định học PhD, cuối cùng lại học. Kết quả là trong resume không có thông tin gì liên quan đến cái PhD đang theo hiện giờ. Thứ hai là em ghi trong resume là em nhận fellowship từ khoa (thực tế chỉ là một cái fellowship be bé vài ngàn, chủ yếu vẫn là tiền TA), em lại không hề động đến TA teaching gì cả. Thứ ba là trong lúc điền form bấn loạn, em lấy luôn tên vợ em (hồi đó chưa cưới), làm reference :-S. Hồi đó nghĩ không sao giờ mới thấy nguy hiểm, sau này insurance phải khai cả hai, kiểu gì cũng lộ :-SS.

  Các bác cho em hỏi 3 cái mistake trên có serious không và nếu bị phát hiện ra thì sẽ bị penalty thế nào? Và có cách nào để make up không?

  Em cảm ơn các bác!
   
 2. dinhcongbang

  dinhcongbang Bạn của mọi người

  Chỉ có cái thứ 3 là lỗi. Nếu bị phát hiện có thể bị đuổi việc, tùy theo tính chất công việc và tùy theo xếp. Hiện nay nhiều nơi đã cho dữ liệu vào máy tính, nên nhìn ra sự trùng lặp tên rất dễ, bởi vị toàn bộ thông tin của mình in ra cùng một chỗ. Để tránh, có thể ra courthouse xin đổi tên vợ. Nếu vợ và chồng có họ khác nhau thì đổi cả last name và first name. Gần đây vợ mình hỏi có nên đổi tên không cho dễ gọi. Nên đổi sang tên tiếng Anh, chứ đang tên là Tuyết mà đổi thành Hường thì cũng không có tác dụng gì trong giao tiếp. Một số nghiên cứu về lao động cho thấy những người có tên "lạ" sẽ bị giảm cơ hội việc làm. Nếu vợ bạn chưa có SSN thì cái tên mới sẽ đi vào trong SSN, bảo hiểm, và các loại giấy tờ khác bên Mỹ. Việc dùng passport VN với tên Việt không có vấn đề gì.

  Cái đầu là chuyện thường, sau khi học xong master mà mình lấy thêm graduate class là tốt, vừa giữ được visa status, lại vừa có thể dùng trong công việc sau này. Nhiều người ở Mỹ đến 5 năm nhưng chỉ có cái bằng master đã lấy 3 năm trước, rồi bỏ ngang PhD để đi làm có sao đâu. Bạn nên update lại CV và ghi những class đó lại nếu cần thiết, vì có thể là cơ hội sau này.

  Cái thứ 2 cũng không có vấn đề gì lắm. Các công ty không quan tâm đến bạn lấy tiền từ đâu mà học. Kể cả bỏ tiền túi ra có sao đâu. Chuyện làm TA có thể giải thích là not job-relevant nên không khai. Thực tế khi đi làm lâu năm bạn sẽ thấy có rất nhiều chi tiết trong công việc mà không phải lúc nào cũng bày ra trên CV, nhất là những cái không có lợi. Không nói ra không có nghĩa là nói dối.

  ĐCB

  ==

   
  livefully likes this.
 3. Queviet

  Queviet Thèm thuồng

  Bác Bằng và AcidBurn cho hỏi: nếu mình đã nhận Msc từ 3 năm trước (case của bác Bằng) hay là nhận Msc nhưng lại đang học PhD (case của AcidBurn) rồi được offer jobs, thì bây giờ quá trình visa sẽ thế nào nhỉ? Không có OPT thì status của mình ở dạng nào? (OPT apply sau khi có bằng chậm nhất là 60 ngày thì phải?)

  Có khó khăn gì cho các công ty nhận những trường hợp như này không? Apply H1B cho những trường hợp này sẽ thế nào? Cảm ơn các bác.
   
 4. dinhcongbang

  dinhcongbang Bạn của mọi người

  Xin visa H1 như thường. Bạn có thể phải đợi nếu như quota trong năm đã hết. Trong thời gian chờ đợi nên tiếp tục lấy lớp. Có người đã phải tự bỏ tiền để lấy lớp để giữ tình trạng F1 vì thày không tài trợ nữa. Nếu quota H1 trong năm đã hết mà công ty không đợi đến khi quota mở cho năm tiếp, lại không xin được OPT thì chịu rồi, đảnh phải bỏ cái offer đó thôi, đã xảy ra với một số người. Một khả năng nữa là xin CPT. Rắc rối hơn vì việc làm và việc học phải tương đồng, chưa kể phải có sự đồng ý của thày. ĐCB

  ===

   
  Queviet likes this.
 5. Timmy

  Timmy Viên mãn

  Lấy vợ làm reference mà cũng được offer ngon, bác này chắc học điểm cao và hồ sơ ngon lắm rồi.=D>
   
 6. Queviet

  Queviet Thèm thuồng

  Theo em biết thì F1 không được đi làm off-campus (full time). Nếu công ty offer job vào tháng 10 năm 2009 (thời gian này em đang F1), theo em hiểu sẽ có 2 trường hợp như sau:

  1.Nếu quota trong năm đã hết, thời điểm sớm nhất em có thể làm cho công ty đó là vào tháng 10 năm sau đúng không ạ? Vì thông thường mồng 1 tháng 4 bắt đầu nộp hồ sơ cho H1B, nếu okay thì tháng 10 (mồng 1 hay 15 gì đó) là có hiệu lực. Nếu đúng thì em phải đợi 1 năm, thời gian này theo bác thì em nên lấy lớp để giữ F1 à?

  2. Nếu quota trong năm vẫn còn - như năm nay chẳng hạn, khoảng bao lâu (ước đoán) em có thể đi làm legally with full payment?

  Vấn đề này khá là khó hiểu bác khai sáng cho em với. Cảm ơn. QV.
   
 7. Timmy

  Timmy Viên mãn

  Nếu còn quota xin H1 mất 15 ngày (làm nhanh đóng thêm $1000), nếu làm regular mất 3-4 tháng, đỡ tốn $1000 của công ty.
   
  dinhcongbang likes this.
 8. VietPhDStaff

  VietPhDStaff Luôn bên bạn

  Cover the Gaps

  Many of us take time off, for one reason or another, from working. Sometimes, it's by choice. In other cases, it can take time to find a new job. What the best way to explain an employment gap on your resume? It depends on the situation and what you did while you weren't employed.

  Cover the Gaps
  When listing dates on your resume you don't need to list the month/year if you were in a position for over a year or if your position spans multiple years. For example, you could say 2004 - 2008 (rather than May, 2004 - April, 2008) which would give you some room to cover the gaps:

  Store Manager, XYZ Store
  2004 – 2008

  Sales Associate, ABC Store
  2002 – 2004

  As you can see, the resume doesn't specifically say when the candidate started and ended employment, which can cover an employment gap.

  Check Your Format
  You can format your resume to minimize the gaps in your employment history. For example, don't bold the dates and/or use a smaller font than the one you use for the company name or job title. Start your resume with a Summary Statement and Career Highlights section so you are highlighting your skills and accomplishments, rather than when you did what.

  Omit a Job (or Two)
  You don't need to include all your experience on your resume, especially if you have been in the workforce for years. It's acceptable to limit the years of experience you include on your resume to fifteen years when seeking a managerial or professional position and ten years when looking for technical or high-tech job.

  Other Experience
  What did you do while you weren't employed? Did you freelance or consult? How about volunteering? All those experiences count as work and can be included on your resume. List them as you would list your other jobs - with job title, company name, job description, and dates of employment. If you took a class, you can list that in the Education section of your resume.

  Use Your Cover Letter
  When you have employment gaps that don't fit on your resume (you took time off to care for an aged parent or to raise a child) use your cover letter to explain the gap. That way, the employer will know that there's an explanation for you being out of the workforce.

  Tell the Truth
  What's most important, is to tell the truth. If you lie on your resume, it will probably come back to haunt you. Employers verify work history and if you put incorrect information on your resume, I can guarantee that they'll find out. In fact, most of the job seekers who answer or comment on our survey Would you Lie on Your Resume? say that they'd never lie. That answer makes really good sense when job searching.

  Resume Gap: How to Explain an Employment Gap
   
 9. VietPhDStaff

  VietPhDStaff Luôn bên bạn

  Handling a Gap in Your Work History

  By Erin Hovanec

  Life happens. So do layoffs, new babies, sick relatives and once-in-a-lifetime travel opportunities.

  No matter how hardworking and responsible you are, it's possible that you'll find yourself out of work for a significant period of time at some point in your life. The trick is to keep this sabbatical from hurting your long-term career.

  Keep Busy During a Career Break

  Just because you're not employed doesn't mean you can't stay involved in your profession.

  In fact, it's much easier to rejoin the workforce if you keep your skills sharp and your knowledge current. Staying up to date doesn't require 40 hours a week. In this case, how much time you spend on your career is less important than how wisely you use that time.

  Here are some effective ways to stay connected to your career while not employed:

  Find a freelance assignment or consulting project,
  Take a class in a topic related to your profession,
  Volunteer with an organization or mentor,
  Read trade journals and industry news.
  Also, be sure to maintain your network of industry contacts. They can be helpful when you decide to return to work.

  What's Missing From This Resume?

  Nowhere is an employment gap more glaring than on a resume.

  You can keep these gaps out of your resume by thinking out of the box. If you've spent a portion of your time off doing freelance work, consulting or volunteering for an organization that relates to your career, include these in the "Work Experience" section.

  List them exactly as you would a "real job." Include the name of the company or charity you worked with, their city and state in addition to dates. Also include your responsibilities and achievements.

  Worst case: You simply have nothing relevant to include. Your resume has a big, empty space. In that case, you may want to consider a functional resume -- one that de-emphasizes chronological work experience and focuses more on your skills. Use this only as a last resort, because studies have found that most recruiters prefer chronological to functional resumes.

  When to Address Employment Gaps in a Cover Letter

  If your employment gap was recent or extensive, you may want to consider addressing it in your cover letter.

  Include a brief, one-to-two sentence explanation. Don't go into detail about a lengthy illness or a long job search. Simply state that you were out of the workforce for "x reason" and are eager to return.

  If the gap in your employment occurred a long time ago, don't bother mentioning it in your cover letter. Employers are more interested in what you've been doing recently -- not what you were doing in 1982.

  Short, Sweet and to the Point

  If your employment gap comes up in an interview, explain why you were out of work simply and briefly.

  Don't go into a lot of detail -- unless you think the experience gained during the gap may help you get the job. For example, if you left the workforce to go back to school or to do career-related volunteer work, say so.

  Regardless of your explanation, end it on a positive note: That you're ready -- and excited -- to get back to work.

  Handling a Gap in Your Work History - Yahoo! HotJobs
   

Share This Page