Du học master/PhD ở Đức/Germany và cơ hội việc làm

Discussion in 'Thông tin học bổng' started by VietPhD, Mar 4, 2007.

 1. tatchan

  tatchan Viên mãn

  Oh, như vậy là PhD người Đức được hưởng gấp đôi so với người nước ngoài ah bác PLC? Nghe bất công quá :-SS. Không biết các nước lục địa khác như Pháp, Bỉ, Hà Lan có như thế không, hay là chỉ Đức thôi bác?
   
 2. Vole

  Vole Thèm thuồng

  PhD Student Positions in Life Sciences

  The International Max Planck Research School for Molecular and Cellular Life Sciences (IMPRS-LS), jointly conducted by Munich based Max Planck Institutes and Universities, is an internationally recognized center of scientific and educational excellence. More than 60 distinguished group leaders actively participate in the PhD program and offer challenging and cutting-edge PhD projects in the following areas:

  Biochemistry, Cell Biology, Neurobiology, Molecular Medicine and Structural Biology

  Doctoral students are fully integrated in international teams of scientists providing ample access to expertise and support in an interdisciplinary setting. Laboratory work is supplemented by seminars, summer schools, elective courses, career development training and participation in national or international conferences.

  Munich, as one of the leading German research areas in life sciences, offers a unique mixture of academic and urban lifestyle spiced with Bavarian tradition.

  Highly qualified candidates with a deep commitment to basic research are invited to apply. Applicants should hold a MSc (or an equivalent degree) with a strong background in biological sciences, biochemistry, biophysics, biotechnology or a related discipline. Applicants with a Bachelor’s degree are invited to apply for the integrated fast track program (1+3 years).

  Successful candidates will be supported with a generous PhD fellowship covering living expenses and tuition.

  Applications should be submitted online between October 15, 2011 and January 15, 2012; selection will be completed by March 15. Accepted candidates may start research projects as early as April 2012.

  For more information and online application please visit our website: http://www.imprs-ls.de

  We offer you:

  • Excellent career opportunities
  • Structured PhD program organized by Munich-based Max Planck Institutes and Universities
  • State of the art facilities and cutting-edge research projects
  • Individualized supervision and mentoring
  • International setting – PhD program taught in English
  • Full funding for international and German students

  We are looking for:

  • Talented, creative and enthusiastic doctoral students from all over the world with a strong passion for science
   
 3. Vole

  Vole Thèm thuồng

 4. langtubachkhoa

  langtubachkhoa Viên mãn

  Theo tớ biết thì cả 3 nước mà bạn nói đều không thể. Tuy nhiên không rõ Bỉ Hà Lan bây giờ thế nào, vì lâu tớ không care nữa. Còn Pháp thi vì hiện giờ đang tạm thời làm việc ở đó nên biết qua sinh viên PhD là không có chuyện này, không những chỉ ở lương cho PhD mà cả học phí cũng không có hiện tượng phân biệt như ANh và 1 số nứoc Bắc Âu gần đây
   
 5. PLC

  PLC Thèm thuồng

  Ở Pháp thì có bạn langtubachkhoa trả lời rồi, các nước khác mình không được rõ lắm. Thực ra cũng có một số người mình biết nhận được mức full position nhưng số này không nhiều. Dù sao người nước ngoài vẫn ở thế yếu hơn nên chuyện bị ép giá là khó tránh khỏi. Người Đức thì dưới mức TVL-13 sẽ chắc chắn không làm vì đó chỉ là mức lương trung bình của chính phủ Đức (làm cho công nghiệp thì lương cao hơn khoảng 5-10k €/năm). Họ có khá nhiều lựa chọn và không muốn phải sống nghèo khổ trong suốt 4-6 năm như một anh bạn nói vui "I want to live like a human being but not like an animal".
   
 6. sanddust

  sanddust Concrete

  Ở Bỉ mình cũng ko thấy sự phân biệt, ít nhất đúng với Ghent University.
   
 7. Vole

  Vole Thèm thuồng

  Maxplack và một số scholarship khác ko phải đóng thuế, 1,400E/month. Mình cũng thấy nhiều người đi theo dạng này. Mức sống ở Đức cũng thấp hơn so với HaLan,Thụy Sỹ, Pháp và các nước bắc âu. Mình thấy mức chi tiêu đối với svvn thường 400-600E/month.
   
 8. langtubachkhoa

  langtubachkhoa Viên mãn

  Mức sống ở Đức thấp hơn Thụy Sĩ, Hà Lan thì đúng, nhưng tháp hơn Pháp thì tớ không thấy. Tuy Pháp có Paris đắt đỏ thì Đức cũng có Munich xứng tầm. Ở Pháp bác nào kiếm được CAF (hỗ trợ nhà ở lên đựoc 50% thì tốt) thì đời sống càng rẻ. Học bổng 1400E/month là ở mức TB ở Pháp, ở Hà Lan hồi xưa thì học bổng này cũng ở mức hạng trung (không rõ bây giờ thế nào). Bác nào ở Pháp nếu may mắn mà học 1 số ngành, ví dụ các ngành có dính dáng đến hàng không chẳng hạn, thì có thể có học bổng 45K E/năm hay các ngành có dính dáng đến public transport, điện do các tập đoàn như Altrom của Pháp tài trợ thì cũng có thể có học bổng cớ 35-37K E/năm. Những bác nào đựoc các học bổng do Alcatel, Thales, ...tài trợ thì cũng tương đương.
   
 9. Vole

  Vole Thèm thuồng

  Nói chung với mức học bổng thế thì ko cấn phải lo cái gì, quan trọng là học xong có xin được jobs ngon.Mình thấy một bác Việt là PhD ở HL giờ làm postdoc ở Stanford, or NBC ở Pháp, hay cũng có mấy bác Việt ở Đức giờ ở UCB. Học tùy vào ngành vào lab và đôi khi may mắn nữa. Thời gian PhD thường 3-4 năm nên học cho tốt là trên hết. Môi trường và con người làm việc ở Đức rất nghiêm túc, sáng tạo và chăm chỉ. Mình nghĩ cái này rất đáng để học tập.
   
 10. PLC

  PLC Thèm thuồng

  Học bổng nếu xin tại Đức thì phần lớn là 1400€/tháng, có một số 1600-1700€. Học bổng DAAD khoảng 900-1000€, 322 là 800-900€, nhưng đã bao gồm tiền bảo hiểm y tế. Các học bổng xin tại Đức chưa bao gồm bảo hiểm y tế trong đó và phải trả tầm 200€/tháng tương đương 13-14% thu nhập. Mình biết nhiều người hiện chỉ đóng theo mức sinh viên khoảng 70-80€/tháng, thực ra là một hình thức trốn lậu nếu bị phát hiện ra thì có thể bị công ty đòi truy thu ngược, (khoản này không nhỏ chút nào khoảng 2500€/năm). Theo nguyên tắc của các công ty bảo hiểm là hễ bạn có thu nhập bất kể là lương hay học bổng thì sẽ coi như người đi làm không còn được xếp vào dạng sinh viên nữa và bạn phải đóng đầy đủ bảo hiểm. Nhưng thường công ty chỉ tra xét kĩ khi bạn sử dụng dịch vụ y tế của họ với số tiền lớn, nên lời khuyên của mình là cẩn thận khi xài bảo hiểm, tránh gây chú ý :BigGrin. Ngoài ra các học bổng này không có tiền bảo hiểm thất nghiệp nên chẳng may bị cắt giữa chừng thì rất mệt. Nếu làm cho nhà nước theo TVL-13 thì mỗi tháng đều có đóng bảo hiểm thất nghiệp, sau 1 năm nếu chẳng may bị đuổi việc thì có thể xin được hưởng 60% lương trong 6 tháng, trong lúc tìm vị trí khác.

  Một điều khác cho các bạn hưởng TVL-13 là nên giữ lại tờ báo thuế của nhà nước gửi cho hàng tháng. Vì mỗi tháng mỗi người phải đóng một khoản cho lương hưu nên sau này, nếu không ở lại Đức, thì có thể xin hoàn tiền đó lại. Với mức lương 50% TVL-13 thì mỗi tháng là khoảng 150€, 1 năm là 1800€, 3 năm là 5400€, số tiền không nhỏ chút nào.
   
  Khoale likes this.
 11. Chanlamroi

  Chanlamroi Thèm thuồng

  Ở Đức, nếu bạn làm trong các công ty hoặc cơ quan nhà nước (ex: Uni) thì khi kí hợp đồng bạn sẽ phải chấp nhận đóng bảo hiểm ở công ty nhà nước (AOK), và như mình biết thì mỗi tháng tiền bảo hiểm sẽ tự động được book tùy thuộc vào lương của tháng đó như thế nào (có thể thay đổi theo từng tháng). Do đó cũng rất khó để đóng bảo hiểm như kiểu SV.

  Sau khi đi làm bạn sẽ được cấp một account riêng để nhận các thông tin về lương, thưởng, thuế hàng tháng nên khi cần có thể in ra cũng được. Mức sống ở bên này cũng không đồng đều và tăng dần từ bắc xuống nam, và đông sang tây.
  2 bang Bayern và Baden-Wüntemberg là đắt đỏ nhất (mức tối thiểu để sống được đối với SV VN như chúng ta, theo mình là ≤700 €).
   
 12. PLC

  PLC Thèm thuồng

  Bạn nói đúng, bảo hiểm thường là 13.5% của mức gross mình nhận được. Vì đã được coi như đi làm nên không thể nào hưởng mức như sinh viên. Vì bảo hiểm ở Đức với những người sau 30 tuổi sẽ tăng một cách đáng kể nên một cách để giảm bảo hiểm là kí hợp đồng với bảo hiểm tư nhân và chấp nhận chất lượng một số dịch vụ giảm đi. Nhưng theo mình được biết thì một khi đã rời bảo hiểm nhà nước (TK, AOK) dùng bảo hiểm tư nhân thì không thể quay lại được nữa trừ khi sau này bạn lại làm việc cho chính phủ Đức. Vì thế những bạn muốn định cư lâu dài ở Đức và muốn hưởng chất lượng bảo hiểm y tế tốt nên cân nhắc trước khi chuyển sang dùng bảo hiểm tư nhân.
   
 13. Vole

  Vole Thèm thuồng

  PhD Position in Accelerator Physics/Particle Beam Dynamics

  PhD Position in Accelerator Physics/Particle Beam Dynamics
  to be filled at the earliest possible date and appointed for 3 years with a salary
  according to E13/2 TV-L collective agreement or TVÜ-L if applicable.
  For the upcoming FAIR-project the High-Energy Storage Ring (HESR) is being designed
  in collaboration between the Institute of Nuclear Physics/Research Center Jülich and the
  Helmholtz Centre for Heavy Ion Research (GSI), Darmstadt. Stochastic and high
  energy electron cooling are needed for the HESR to achieve the required beam quality.
  The first step towards the HESR electron cooler will be the design and the construction
  of a 2 MeV electron cooler to be installed at the COSY Cooler Synchrotron at Jülich to
  provide polarized/unpolarized proton and deuteron beams of high phase space density.
  The position is financed by the HRJRG program of the German Helmholtz Gemeinschaft
  within the framework of a German/Russian collaboration including the TU University of
  Dortmund.


  http://athene.delta.uni-dortmund.de/~weis/dateien/Ausschreibungen/Ausschreibung_PHD_HRJRG_TUD.pdf
   
 14. Vole

  Vole Thèm thuồng

  Open Ph.D. Positions in Biophysical Chemistry at TU Dortmund University

  Here’s Who We Need!


  Graduate Students of Chemistry, Life Sciences or Physics who wish to receive a Ph.D. degree in the field of Biophysical Chemistry.

  Here’s Who We’re!


  We are an active research group at the TU Dortmund University, Faculty of Chemistry. Dortmund is a major city in the heart of Germany. We are interested in Biophysical Chemistry, esp. in the investigation of lipid systems, model biomembranes, lipid-protein interactions and protein folding, misfolding and amyloidogenesis (see "Research Program" and publication list for details). Various modern techniques (such as CD, FTIR, fluorescence and NMR spectroscopy, AFM and fluorescence microscopy as well as SAXS, SANS and X-ray reflectivity) are used to characterize the structure, molecular dynamics and interactions of these systems.

  Here’s What You Get!


  Ph.D. position, paid according to German TV-L E13 (1/2)

  Here’s Where You Apply!


  Prof. Dr. Roland Winter

  Technische Universität Dortmund
  Fakultät Chemie
  Physikalische Chemie I
  Otto-Hahn-Str. 6
  D-44227 Dortmund

  Tel.: +49 231 755 3900
  Fax: +49 231 755 3901


  http://www.chemie.uni-dortmund.de/fb03/en/Fields_of_research/PC/Winter/Jobs/index.html
   
 15. Vole

  Vole Thèm thuồng

  Postdoctoral and PhD Position in Cell Imaging

  We have a postdoctoral/Ph.D. position for 2 (possibly up to 5) years, working in the area of cell culturing and confocal microscopy. The project aims to investigate in vivo applications of semisynthetic conjugates of nucleic acids and proteins and develop methodologies for the transfection of cell cultures with such conjugates. Candidates should have experience in cell culturing, confocal microscopy, molecular cloning and purification of recombinant proteins. Knowledge and a strong interest in bioorganic chemistry is desirable.  Please email applications to C.M. Niemeyer with a subject header containing "POSTDOC/Ph.D". Applications should include a CV with information on education, previous employment and experience, a list of publications, and three referees (with email addresses).

  http://www.chemie.uni-dortmund.de/fb03/en/Fields_of_research/CB/Niemeyer/Positions/index.html
   
 16. Vole

  Vole Thèm thuồng

  raduate School provides a scholarship

  Study Program of the Graduate School

  The doctoral program of the Graduate School is based on a well-structured curriculum, designed to guide budding researchers from all over the world towards completion of their doctorate within three years. To read more about the program structure please click here.
  Scholarship holder

  The Graduate School provides a scholarship for a limited number of highly qualified students of 1,400 Euro per month. The scholarship is awarded for a maximum of three years.

  http://www.nrw-forschungsschule.de/index.php?id=5
   
 17. nguyennamthanh

  nguyennamthanh Thèm thuồng

  International PhD-Program Calcium signaling 2012 at Germany

  December 7, 2011

  Central to the program are functional analyses of Ca2+-transport proteins as well as Ca2+-regulated processes focusing on one of the most attractive fields of research in life sciences. Cutting-edge research projects are combined with an intensive course program to train highly-motivated students in a stimulating environment together with the Sonderforschungsbereich 894 “Ca 2+ -Signaling: Molecular Mechanisms and Integrative Functions”.
  The program starts on May 2nd 2012 with a research-oriented training period (lasting 10 weeks) that addresses current topics in cellular and molecular biology, biochemistry and neuroscience as well as state-of-the-art techniques, emphasizing ‘hands-on’ research experiences. Candidates with excellent results during the training qualify for admission to a 2.5-year PhD-project in one of the participating research groups. Participation in the training segment is certified. The program will support students during the training period with respect to costs for accommodation in a student dormitory, living and travel if the demand for financial aid is justified.
  Applying
  - Applicants must hold a Master’s degree (or Diploma or second exam) in biosciences, pharmacy, physics, (bio-) chemistry or related fields;
  - Admission is only possible to the training period, not directly to the PhD program
  - Proficiency in the English language is required
  - Application must be received by January 13th 2012
  - For detailed information about the scientific program, the application and admission please visit our
  http://www.uks.eu/en/research/gk-1326-calcium
   
 18. nguyennamthanh

  nguyennamthanh Thèm thuồng

  Biotechnology/ Biochemistry PhD position at Germany

  December 7, 2011
  PhD position (m/f)
  (starting 2012)
  Bioprocess Engineering Group
  „Characterization of influenza virus replication for the optimization of cell culture-based influenza vaccine production“
  Cell culture-based processes are becoming increasingly important for the influenza vaccine production. For the optimization of such processes a thorough understanding of virus-host cell interactions is needed. The aim of this project will be the identification of crucial cellular factors for the influenza virus yield and the genetic engineering of production cell lines.
  Requirements:
  Candidates should hold a master degree (or equivalent) in biotechnology, biology, biochemistry or a related discipline. We are looking for highly motivated scientists with an interest in applied research. Applicants should have a strong background of molecular cell biology. Experience in cell culture techniques, transfection or viral transduction procedures, realtime PCR and cytometry would be helpful. Additionally, fluency in English, the ability to work in a team, and profound knowledge of frequently used computer programs (MS Office) are expected.
  Complete applications (cover letter, CV and certificates/references) either in German or in English should be send only by Email to:
  Dr. Timo Frensing
  frensing@mpi-magdeburg.mpg.de
  Tel.: 0391 – 6110 332
   
 19. nguyennamthanh

  nguyennamthanh Thèm thuồng

  Immunology Postdoc position at TUM Germany

  December 6, 2011
  TGFbeta in Allergic Asthma
  We are looking for a postdoc as a new team member in the group of Prof. Thorsten Buch at the Institute for Medical Mikrobiology, Immunology und Hygiene at the Technische Universität in Munich, Germany. The topic of the project is TGFbeta in allergic asthma. It is funded through the national research consortium TR22 (http://www.allergie-lunge.de/). The planned experiments include animal models (conditional ablation of TGFbeta receptor in different cell types) as well as the study of human material. The applicant should have a genuine interest in immunology, mouse genetics and translational research. Although all relevant techniques are established in house, we are looking for a candidate with experience or strong interest in mouse immunology, asthma (models), histology, flow cytometry, ELISA and molecular biology. The project is well-embedded into relevant research structures in Munich as well as nation-wide.
  We encourage also English-only speakers to apply. German language skills are neither a requirement for the position nor they are necessary for life in Munich. Munich is ranked among the cities with highest quality of life in the world and the Technische Universität München is among the top universities in Germany.
  Salary will be determined according to the German collective wage agreement in public service (TV-L). Disabled persons with equal qualifications are preferentially employed. The position starts January 2012.
  Interested individuals should submit a CV together with names and contact information for three references familiar with her/his research work. In addition, the applicant should state in the cover letter her/his research and career interest. The application should be send as one PDF file to:
  Prof. Dr. Thorsten Buch
  Institut für Medizinische Mikrobiologie,
  Immunologie und Hygiene
  Trogerstr. 30
  81675 München
  GERMANY
  E-Mail: thorsten.buch@mikrobio.med.tum.de
   
 20. nguyennamthanh

  nguyennamthanh Thèm thuồng

  PhD position Biochemistry/ molecular biology/ Immunology at Germany

  December 9, 2011

  The Institute of Medical Microbiology and Hygiene (Head: Prof. Dr. Dr. A. Gessner) at the University of Regensburg invites applications for a position as
  PhD student (m/f)

  The position in the lab of PD Dr. Wulf Schneider is starting from 01.03.2012 and limited for three years. Salary is according to German standards and based on TV-L.
  We are looking for a highly motivated candidate holding a diploma/MSc degree or equivalent in biology, (bio-)chemistry, pharmacy or a related discipline. A strong background in molecular biology and immunology is advantageous.
  The project focuses on the impact of Tumor Necrosis Factor Receptors for eradication of intracellular pathogens. Dissecting the compartimentalization of TNF-receptor-induced signaling pathways in context of pathogen-host interaction and characterization of distinct subcellular compartments using state of the art techniques are key elements of the project.
  We offer an equal chance for women. We therefore strongly encourage women to apply. Severely handicapped applicants with same eligibility will be given priority.
  Further questions and applications (in English or German language, including 2 references) should be addressed to:
  Dr. Dr. Martin Ehrenschwender
  Institut für Medizinische Mikrobiologie und Hygiene
  Franz-Josef-Strauß-Allee 11
  D- 93053 Regensburg
  martin.ehrenschwender@klinik.uni-regensburg.de
  Applications via email (one pdf file) are also encouraged.
  Deadline for applications is 31.01.2012.
   

Share This Page